sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Kaviot, kengillä vaiko ilman?


Toiset ovat kengättömyyttä vastaan, toiset taaskin kengitystä. Minä itse en sano tähän juuta enkä jaata, sillä asia on niin hevos- ja tilannekohtainen ettei siitä minusta yksinkertaisesti vain voi lähteä laukomaan mitään yksiselitteisiä totuuksia. Pääperiaatteena yritän pitää hevoseni ilman kenkää, mutta jos se jostain syystä ne tarvitsee niin olen valmis niitä käyttämään — tosin vain mikäli bootseista eli töppösistä ei ole mitään apua. Suomen oloissa on hankala pitää hevosta täysin kengättä (naulattavia, liimattavia tai puettavia), joten suosittelen kaikkia katsomaan realistisesti oman hevosensa tilannetta: vaikka täysi kengättömyys onkin oikea ihanne, niin onko se kuitenkaan fiksuin vaihtoehto? Joskus sitä vain sokaistuu niin paljon oman aatteensa vuoksi, että aiheuttaakin sillä enemmän harmia kuin vastustamallaan aatteella! Ja tämä koskee kaikkia aiheita, ei vain perinteistä kengät vs. kengätön-kiistaa.

Kaikilla vaihtoehdoilla on sekä hyviä että huonoja puolia, ja minusta mustavalkoinen jyrkkämielipiteisyys on kaikista huonoin vaihtoehto hevosen hyvinvoinnin kannalta. Kolikoilla on kääntöpuolensa, tässä niistä muutamia:

Kengitys

  • Suojaa hevosen kavioita, ehkäisee oikein tehtynä ruhjeita ja muita vaurioita.
  • Mahdollistaa hankalienkin kavio- ja jalkavaivojen sekä sairauksien parantumisen.
  • Ei anna kavion joustaa, kaviomekanismi ei pääse pumppaamaan.
  • Pito on ilman hokkeja huono.
  • Kuivattaa ja haurastuttaa kaviota, varsinkin pohjallisten kanssa.

Kengättömyys
  • Oikein vuoltuna tukee kavion ja jalan oikeanlaista liikettä ja toimintaa.
  • Kaviomekanismi pääsee pumppaamaan, veren- ja lymfakierto on normaali -> suorituskyky kasvaa, terveys kohenee.
  • Kavio pääsee oikeanlaisella pohjalla (ei hiekkatarhassa ainakaan siis) ollessaan pitämään kosteustasapainonsa sopivana. Kavio on vahvempi kuin kengitettynä.
  • Varsinkin pitkään kengitetyillä hevosilla voi ottaa aikansa tottua kengättömyyteen, tunnehan on sama kuin itse alkaisit äkkiä kulkemaan paljain jaloin.
  • Mikäli kavion holvi on matala, osuu antura liikaa maahan ja kipeytyy nopeasti kovilla tai terävillä pohjilla. Myös vierasesineet tunkeutuvat kavioon helpommin. Luonnostaan hyvin matalaholvisille hevosille kengättömyys ei siis sovi.
  • Vaikka kavio pitääkin yllättävän hyvin, ei se silti (vesi)jäällä grippaa paljon rautaa paremmin. Suomen olosuhteissa pohjien kanssa saa siis olla tarkkoina...

Bootsit eli töppöset
  • Suojaavat jopa paremmin kuin naulattavat kengät.
  • Voidaan kätevästi ottaa pois ja pukea jalkaan taas tarvittaessa,"vapaa-ajalla" hevosen kavio pääsee pitämään normaalia kosteustasapainoaan ja pysyy vahvana.
  • Pitävät urituksena ja nastanlisäysmahdollisuuksiensa vuoksi liukkailla keleillä ja esim. asfaltilla paremmin kuin paljas kavio tai rautakenkä.
  • Oikein sovitetussa töppösessä kavio mahtuu laajenemaan eli kaviomekanismi toimimaan. Lisää nesteidenkiertoa, samalla siis myös suorituskykyä sekä terveyttä.
  • Ainakin vielä suhteellisen kalliita, uusina halvimmat löytämäni mallit sekä Suomesta että ulkomailta tuontikuluineen ovat olleet n. 90-100€ per bootsi. Nettikirppareilta tms. voi toki löytyä halvempina.
  • Sopivaa mallia voi olla vaikea löytää, varsinkin jos hevosella on millään tavalla vähänkään erikoisemmat kaviot. 
  • Hevosesta ja mallista riippuen saattavat hiertää, mukaan kannattaa ostaa neopreeniset "nilkkasuojat". Esim. Boa-merkillä on hyviä suojia.
  • Matalaholviset, herkät hevoset saattavat yhä arkoa bootsinkin kanssa.

Kaikenlaisiin muotivirtauksiin on syytä suhtautua ennakkoluuloisesti ja kriittisellä silmällä. Erilaiset vuolutekniikat jne. voivat olla pitkässä juoksussa todella vahingollisia hevosille. Jostain kumman syystä myöskin välillä tuntuu että "tiedostavat hevosenomistajat" ajattelevat kengittäjien olevan jämähtäneen vanhoihin aatteisiin ja olevan kengättömyyttä ja töppösiä vastaan, vaikka asia ei todellakaan ole näin! Hevosen kavio on pysynyt kaikki yhteiset vuosituhannet ihmisen kanssa samanlaisina rakenteeltaan, joten hyväksi havaittuja vuolu- tai kengitysmalleja, joilla pyritään tukemaan kavion luonnollista rakennetta eikä pakoteta sitä tai jalkaa uuteen malliin, ei ole syytä muuttaa. Kaiken uuden ja mullistavan kanssa kannattaa siis käyttää maalaisjärkeään sen sijaan että antaisi ylpeytensä tai aateorjallisuutensa johdattaa.

Tärkeintä on, että hevosella on hyvä olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisemista. Toisia parjaavia, mustamaalaavia tai muulla tavoin huonolla maulla kirjoitetut viestit eivät ymmärrettävästi pääse roskista pidemmälle — kirjoitathan kuten itsellesikin tahtoisit kirjoitettavan. :-)

Juna kulkee taas

Tästä jatkuu! Minun piti lopettaa bloggaaminen 2019, ja sen teinkin. Kävipä kuitenkin niin, että Instagramissa tuli vähän väliä toivetta (vi...